Projekt Kvanefjeld ›› Crash-kursus i sjældne jordarters metaller
Kvanefjeld, Sydgrønland: Boring efter sjældne jordarter

Crash-kursus i sjældne jordarters metaller

Sjældne jordmetaller er en gruppe særlige metaller med unikke fysiske, kemiske og lysmæssige egenskaber. Et eksempel er neodym, som anvendes til at producere magneter, der anvendes i vindturbineindustrien, og batterier til hybridbiler.

Denne gruppe metaller omfatter 15 grundstoffer, de såkaldte lanthanider: lanthan, cerium, praseodym, promethium (forekommer ikke naturligt), neodym, samarium, europium, adolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium og lutetium. Grundstofferne yttrium og scandium inkluderes også, da de har tilsvarende kemiske egenskaber, så der i alt er 17 sjældne jordmetaller.

Mange elektriske produkter får strøm fra genopladelige batterier. En af de mest effektive typer genopladelige batterier er nikkelmetalhybrid-batterier (NiMH), som anvendes i hybridbiler og andre elektroniske produkter. Den legering, der anvendes til batteriets positive pol, består af sjældne jordmetaller og udgør 26 procent af batteriets vægt.

Mange forbrugsgoder afhænger af de sjældne jordmetallers unikke egenskaber. Der anvendes sjældne jordmetaller i vindturbiner, hybridbiler, genopladelige batterier, mobiltelefoner,  plasma- og LCD-fjernsyn, bærbare computere, harddiske og katalysatorer. En katalysator er en anordning, der monteres i udstødningen på en forbrændingsmotor for at minimere dens skadelige udledninger.

De sjældne jordmetaller anvendes til at fremstille verdens stærkeste permanente magneter, som anvendes i elmotorer.