Jobs & udvikling ›› En mine skaber vækst i Narsaq
Narsaq kan se frem til vækst

En mine skaber vækst i Narsaq

Narsaq er Sydgrønlands perle. Det mener mange, og sandt er det, at byen har en fantastisk beliggenhed.

Narsaq er med sit store lammeslagteri centrum for den sydgrønlandske fåreavl. Hvert år slagtes op mod 23.000 lam og får på slagteriet Neqi A/S, som forsyner hele Grønland. Fødevareskolen Inuili uddanner kokke og tjenere og slagtere og bagere til virksomheder i hele landet, og i mange år var Narsaq centrum for fiske- og skaldyrsforædlingen i Sydgrønland.

I dag er der ret stille i Narsaq. Fiskefabrikken er lukket for rejer og har kun åbent for sæson indhandling for torsk og stenbiderrogn - byens og hele landets væsentligste økonomiske sektor, er under pres. Derimod har lammeslagteriet Neqi, der ejes af KNI-koncernen, i september 2013 indviet et nyt, moderne produktionsanlæg. Også fødevareskolen er under næsten konstant udvidelse og de forskellige uddannelsesretninger på skolen er meget populære blandt Grønlands ungdom. De unge bor på skolen under deres uddannelse, og det sætter præg på Narsaq.

GME's hovedkvarter i Narsaq - med Kvanefjeld bagved
GME's hovedkvarter i Narsaq - med Qaqqarsuaq bagved

I dag er Greenland Minerals and Energy A/S en virksomhed med afgørende potentiale for Narsaqs udvikling. Gennem flere år beskæftigede forundersøgelser og det mineforberedende arbejde mange Narsaq-borgere, og giver Grønlands Selvstyre selskabet tilladelse til at udvinde råstoffer på Kvanefjeld, vil GME A/S i mange år skabe flere hundrede nye arbejdspladser i byen.

Interessen for Kuannersuit/Kvanefjeld er dog ikke af ny dato. Allerede i 1950erne var der stor interesse for dette fjeldmassiv og forventninger om store mineralforekomster. Fundet af uran tiltrak stor opmærksomhed, og opmærksomheden blev ikke mindre, da den verdensberømte atomfysiker og Nobelpris-modtager Niels Bohr besøgte Narsaq sammen med Danmarks ambassadør i USA under 2. Verdenskrig, Henrik Kaufmann, og andre honoratiores.

Nul-tolerancen
Nul-tolerancen er nu blevet ophævet, hvilket har gjort det muligt for Greenland Minerals and Energy A/S at fortsætte forundersøgelser og feltarbejde på fjeldet i Narsaq. Dette arbejde har stået på siden 2007.

Ansatte i GME i Narsaq samlet til møde
Medarbejdere i GME Ltd. og A/S under open days i Qaqortoq

Ved afslutningen af feltsæsonen i september 2013 er der taget i alt cirka 75.000 meter boreprøver. Prøverne er analyseret på laboratorier i Australien og foruden de radioaktive grundstoffer uran og thorium rummer Kuannersuit/Kvanefjeld zink og en meget stor forekomst af sjældne jordarters metaller – formentlig en af verdens største forekomster.

Greenland Minerals and Energy A/S vil aflevere dokumentation for, at der kan etableres kommerciel minedrift uden risiko for miljø samt sikkerhed og sundhed i minen og dens nærområder i Sydgrønland, når alle undersøgelser er gennemført. Myndighederne stiller meget strenge krav til denne dokumentation, som vil blive nærlæst og analyseret af såvel grønlandske som danske og udenlandske videnskabelige institutioner og kontrolorganisationer.

Når de store anlægsprojekter er afsluttet, er minen klar til produktion. Til den tid skal der ansættes mellem 400 og 600 mennesker, som skal varetage de mange forskellige funktioner i en mine med masser af ny og avanceret teknologi.