Sundhed & Miljø ›› Miljø-problemerne kan løses
Narsaq

Miljø-problemerne kan løses

Der er et stykke vej endnu, før alle problemer i forbindelse med mineprojektet på Kuannersuit/Kvanefjeld er løst, men det skal de nu nok blive, for ellers får mineselskabet ikke tilladelse til at bryde malm, mener seniorforsker ved DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, PhD Gert Asmund.

Og problemer er der nok af. Greenland Minerals and Energy står over for en stor opgave, før selskabet kan dokumentere en noget nær nul-risiko ved kommerciel minedrift på Kuannersuit ved Narsaq i Sydgrønland, fastslår grønlandserfarne Gert Asmund. Med en baggrund som kemiingeniør har han indsigt i stort set alle mineprojekter i Grønland, og som PhD og seniorforsker ved DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nyder han international anerkendelse for sin forskning i miners affaldshåndtering.

Seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser, PhD Gert Asmund.

Gert Asmund forventer, at svarene på de mange ubesvarede spørgsmål vil fremgå af den meterhøje stak papir, mange tusinde sider, som i 2012 vil udgøre den endelige dokumentation for teknologi, sikkerhed, miljø, lønsomhed, det sociale aspekt og de kolossale investeringer i forbindelse med projektet på Kvanefjeld.

Men selv om problemerne i forbindelse med et kompliceret mineprojekt som det på Kvanefjeld er store, så er Gert Asmund overbevist om, at problemerne kan løses – og vil blive det. Han tvivler ikke på mineselskabets professionalisme, og han har et uventet bud på det, han anser som det måske største problem i forbindelse med minen:

– Den lille by Narsaq vil forvandle sig til en større mineby med alt, hvad det indebærer. Han påpeger, at det sociale aspekt nødvendigvis må tænkes med, når man planlægger projekter i stor skala, og det er frem for alt vigtigt, at befolkningen er helt klar over alle konsekvenser af disse projekter – at der er fuldstændig åbenhed.